This page is not available in English. The content of this page is shown to you in Finnish.

Syksyn 2017 koulutusohjelma

Marraskuu 2017

 

Projektit haltuun

Työryhmien vetäminen ja ajan hallinta

Tiistai 21.11.2017 kello 9.00–13.00
Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, 5. kerros

Miten kustannustoimittaja pitää langat käsissään monien kirjoittajien kirjaprojekteissa? Miten kirjoittajat saadaan kirjoittamaan samaa kirjaa: yhtenäistä, kiinnostavaa ja hyvää tekstiä? Entä millä tavalla hallita työaikaansa ja käyttää se nykyistä tehokkaammin?

Projektit haltuun -kurssin kouluttajina toimivat Otavan oppimateriaalien kustannuspäällikkö Eeva Lahdenmäki ja myös kirjoittamisen ja ajankäytön oppaistaan tunnetuksi tullut äidinkielen yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Kimmo Svinhufvud.

Lahdenmäki keskittyy osuudessaan oppikirjojen ja muiden monen kirjoittajan kirjaprojektien hallintaan: yleisiin ongelmiin ja niiden ratkaisuihin, toimiviin työskentelytapoihin – ja erityisesti siihen, miten projektin lopputulos on laadukas kirja.

Svinhufvud antaa konkreettisia ohjeita ajankäytön hallintaan: miten sähköpostien ja pikkuasioiden viidakosta löydetään aikaa pitkäjänteiseen työskentelyyn, millaisia apuvälineitä ajan hallitsemiseen on ja millä tavalla priorisoimalla on mahdollista työskennellä aikaisempaa tyydyttävämmin ja tehokkaammin.

Koulutuksen hinta on 80 euroa (plus alv 24 %). Hintaan kuuluu kahvi tai tee ja suolainen purtava. Ilmoittautumiset ovat sitovia: viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen osallistumisensa peruuttaneet joutuvat maksamaan kurssista täyden hinnan.

Ilmoittaudu kurssille viimeistään 10.11. tällä lomakkeella:

Lisätietoa kurssista antaa

Urpu Strellman, Helsinki Literary Agency, dXJwdS5zdHJlbGxtYW5AZ21haWwuY29t, p. 040 737 5535

 

 

Kärryillä nykykielestä?
Tietoa uusista suosituksista ja kielen muutoksista

Keskiviikkona 29.11. klo 13–16
Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, 5. kerros

”Yhtiö meinasi kaatua”, ”kirja-ala on ongelmissa” tai ”juurikin niin” – kannattaako kustannustoimittajan puuttua käsikirjoituksessa tällaisiin ilmauksiin? Mikä muu on tekstissä nykyään sallittua kuin ”alkaa tekemään”?

Koulutuksessa käydään läpi kielenkäytön uusia tuulia ja pohditaan, millaista kieltä erityyppisissä kirjoissa on syytä suosia. Käsiteltävinä ovat kielenhuollon viimeaikaiset suositukset sekä yleiskielen seurantatalkoissa esiin nousseet havainnot (ks. https://www.kotus.fi/kielitieto/kielenhuolto_kielitoimistossa/yleiskieli/yleiskielen_seuranta).

Koulutuksen loppuosa omistetaan osallistujien omille kysymyksille ja pohdinnoille. Kerro siis ilmoittautumisen yhteydessä, mistä kielen ilmiöistä olet epävarma tai mistä haluaisit koulutuksessa lisää tietoa. (Kirjaa kysymyksesi ja aihe-ehdotuksesi ilmoittautumislomakkeen Huomiot-kohtaan tai lähetä ne sähköpostitse kurssin järjestäjälle, ks. osoite alla.)

Kouluttajana on Kielitoimiston kielenhuoltaja Riitta Hyvärinen.

Koulutuksen hinta on 80 € + alv, mihin sisältyy kahvi ja pieni suolapala.

Kurssi on täynnä eikä uusia ilmoittautumisia voida valitettavasti ottaa enää vastaan.

Lisätietoja antaa ja ehdotuksia kurssilla käsiteltäviksi aiheiksi vastaanottaa Aino Rajala

YWluby5yYWphbGFAcGFydnMuZmk=, 050 5738405

 

Syyskuu 2017

Att bearbeta texter

En repetitionskurs i svenska för förlagsredaktörer

Fredagen den 22.9.2017 kl. 9.00–12.00
Tekniskan Salit, Eriksgatan 2, 5:e våningen


Hur är det med ordföljd, finlandismer, prepositioner och kommatering? Behöver du en påminnelse om vilka de nya språkliga rekommendationerna är?
Och hur är det med tilltalet i texten då det gäller olika målgrupper? Finns det nyanser och ordval man borde tänka på eller tydliga regler för olika åldersgrupper?

Kursen är riktad till dem som jobbar med svenska texter i förlagssammanhang och speciellt till dem som jobbar med läromedel eller faktaböcker.
Vi repeterar de vanligaste felen som finns i både översatta och nyproducerade texter med många konkreta exempel. Vi diskuterar också mer specifikt tilltal i läromedel och texter riktade till olika målgrupper.

Kursen hålls av Minna Levälahti som är språkvårdare på Yle.

Kursen kostar 80 euro (+ moms 24 %). I priset ingår kaffe eller te och något salt tilltugg. Om du återtar din anmälan efter den sista anmälningsdagen måste du betala priset för hela kursen. De 20 första anmälda deltar i kursen.

Anmälningstiden har slutat.

Tilläggsinformation:
Filippa Forsman, Schildts & Söderströms, ZmlsaXBwYS5mb3JzbWFuQHNldHMuZmk=, 040 5860849

 

Päätteeltä parrasvaloihin
 

Esiintymiskurssi kustannustoimittajille

torstaina 7.9.2017 klo 9.00–12.30
Tekniskan Salit, Eerikinkatu 2, 6. krs

Kuinka valmistautua esiintymään messuhaastatteluissa tai kirjojen julkistamistilaisuuksissa? Miten saada esiintymisjännitys kuriin? Mihin kirjantekijän haastattelussa kannattaa keskittyä? Mitä ei ainakaan kannata tehdä?

Kurssi on suunnattu kustannustoimittajille, joiden työhön kuuluu yleisöesiintymisiä. Kurssin ensimmäinen osuus käsittelee esiintymistaitoa yleensä ja tarjoaa neuvoja lavakammon poistamiseksi sekä käytännön valmistautumismenetelmiä. Toisessa osuudessa perehdytään tarkemmin kirjailijahaastatteluihin.
Kouluttajina ovat Oili Valkila (Will & Way), kokenut puheviestinnän kouluttaja ja toimittaja, sekä Nina Naakka, Yle Kulttuurin tuottaja ja kokenut kirjamessuhaastattelija.
Ennakkokysymykset tervetulleita!

Kurssin hinta on 80 euroa (+ alv 24 %). Hintaan sisältyy kahvi/tee ja suolainen pala. Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, kurssin hinta peritään kokonaisuudessaan. Kurssille otetaan 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Lisätietoja:
Anna Warras, Tammi, YW5uYS53YXJyYXNAdGFtbWkuZmk=, 040 733 4854
Leena Balme, WSOY, bGVlbmEuYmFsbWVAd3NveS5maQ==, 050 449 3391
 

Maaliskuu 2017

SOME-MARKKINOINTIA KIRJAKENTÄLLE

Tiistaina 21.3. kello 9.00–12.00.
Kurssipaikka: Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, Helsinki

Kurssi tarjoaa kustantamojen yleisen kirjallisuuden markkinoinnille ja kustannustoimittajille perusvälineet sosiaalisen median hyödyntämiseen tehokkaalla tavalla. Millainen some-strategia kustantamolla kannattaa olla ja miten toteuttaa se? Millä tavalla somessa voi edistää kirjojen myyntiä? Millaiset sisällöt kiinnostavat, ja miten uteliaisuus herätetään? Miten tehdään onnistunut some-kampanja ja miten sen vaikutuksia mitataan? Miten tavoittaa uusia yleisöjä somessa ja miten kohdentaa markkinointi oikein?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa kirjailija, käsikirjoittaja ja sosiaalisen median yrittäjä Ronja Salmi.

 

Marraskuu 2016

KÄYTÄNNÖN VIDEOKURSSI KUSTANTAMOJEN TARPEISIIN

Keskiviikkona 23.11.2016 klo 9–17
Tekniskan salit / Klubisali (Eerikinkatu 2, Helsinki, 6. krs)
Kuinka tehdä omin voimin laadukas kirjailijan haastatteluvideo tai opetusvideo?
Kurssilla käydään videonteon perusasiat käytännönläheisesti lävitse. Miten löytää valon ja äänen puolesta hyvä kuvauspaikka? Kuinka paljon kuvasuunnittelusta pitää tietää? Miten video editoidaan?

Koko päivän kurssilla käydään ensin läpi perusasiat, jotka videon suunnittelussa on otettava huomioon. Sitten suunnitellaan ryhmätyönä yksinkertainen video ja kuvataan se. Lopuksi video editoidaan.
Tarvitset kurssille mukaan oman videokameran (myös puhelimen kamera riittää) sekä läppärin, jolla video editoidaan (ilmainen editointiohjelma voidaan ladata kurssilla netistä). Kerro ilmoittautuessasi, millainen kamerasi on.
Kurssin kouluttajana on ohjaaja, käsikirjoittaja ja kuvaaja Nina Nordström (www.ninanordstrom.fi).
 

MITÄ KIRJASSA SAA SANOA?
Kirjallisuus, yksityisyydensuoja ja sananvapaus

Torstaina 17.11. klo 9–12 Tammen auditoriossa (Korkeavuorenkatu 37)
Sananvapaus on itsestäänselvä arvo kirja-alalla. Mutta millainen vastuu tulee sananvapauden mukana – ja miten tämä vastuu koskettaa kustannustoimittajaa? Mitä tietokirjailijalla on lupa sanoa? Mitä kaunokirjailija voi käyttää materiaalinaan? Entä mistä tietää, milloin teksti olisi syytä luettaa lakimiehellä?

Järjestämme torstaina 17.11. klo 9–12 Tammen auditoriossa (Korkeavuorenkatu 37) koulutuksen, jonne aiheesta on kutsuttu puhumaan Mikko Hoikka Viestinnän keskusliitosta sekä Elina Grundström Julkisen sanan neuvostosta.
Mikko Hoikka on Viestinnän keskusliiton lakimies, ja hän kertoo juridisesta näkökulmasta siitä, mitä kustannustoimittajan tulee tietää yksityisyyden suojasta ja sananvapaudesta.
Elina Grundström on Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja. Julkisen sanan neuvosto tulkitsee hyvää journalistista tapaa kirjoittavan toimittajan näkökulmasta. Koulutuksessamme Elina Grundström vastaa kysymyksiin siitä, miten journalistin ohjeita voisi tulkita kustannustoimittajan näkökulmasta.

 

Syyskuu 2016

”KUVA OIS KIVA”

Kuvapankeista, käyttöluvista ja kuvien tekniikasta

tiistaina 6.9.2016 klo 9–12 Bonnierin auditoriossa (Korkeavuorenkatu 37)


KURSSIN SISÄLTÖ

9:15 – 10:45
Kuvapankeista ja -toimistoista
Kuvatoimittaja Anita Kokkila (SanomaPro)

Kuvaoikeuksista: kysymyksiä ja vastauksia
Rights Manager Anna Suominen (Bonnier Books Finland)

HUOM! Anna Suomisen osuudessa käydään läpi myös paikan päällä keskustelussa herääviä teemoja, mutta kysymyksiä – niin yleisiä kuin yksityiskohtaisiakin – pyydetään lähettämään hyvissä ajoin ennakkoon osoitteeseen ZWxpYS5sZW5uZXNAdGVvcy5maS4= Suominen ei pidä aiheesta varsinaista alustusta.

10:45 – 11:00
Kahvitauko

11:00 – 11:30
Graafikon ja graafisen suunnittelun näkökulma kuvien käyttöön oppikirjoissa
Vastaavat graafikot Heli Ahola ja Venla Koski (Otava)

11:30 – 12:00
Kysymyksiä ja vastauksia