Denna sida är inte tillgänglig på svenska. Innehållet visas på finska.

korona-poikkeustilanteen vaikutukset kustannusalaan

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa kustannusalan toimintaedellytyksiin. Keräämme tälle sivulle tilannetietoa ja toimenpiteitä, joilla kustantajien ja muiden kirja-alan toimijoiden selviytymistä kriisistä voidaan tukea.

8.5.2020 Opetus- ja kulttuuriministeriön korona-avustukset
Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää avustuksia kulttuurialan ammatillisille yhteisöille koronapandemiasta johtuviin lisärahoitustarpeisiin. Hakuaika 14.5.2020 saakka.

23.4.2020 Kannanotto: Lukeminen virikesetelin piiriin
Suomen Kustannusyhdistys yhdessä Suomen Kirjailijaliiton, Kirjakauppaliiton ja Suomen Tietokirjailijoiden kanssa esittää, että kirjaostokset tulisi lisätä väliaikaisesti työnantajien tarjoaman kulttuuriedun piiriin.

22.4.2020 Sakari Laiho: Jakelu on keskiössä kirjallisuudellekin
Koronakriisi ravistelee myös kirjamyyntiä. Erityisesti pienten kirjakauppojen tilanne on vaikea, vaikka tilanne ei vielä näy ensimmäisen kvartaalin myyntitilastoissa, kirjoittaa Sakari Laiho Medialiiton Agendalla-blogisarjassa.

14.4.2020 Tunnelmia eri puolilta kirja- ja oppimateriaalialaa

Toimintaohjeita yrityksille

 

TEM: Toimintaohjeita yrityksille koronatilanteessa
Vero.fi: Verohallinto tukee yrityksiä koronatilanteessa
Suomen Yrittäjät: Kaikki koronasta yrittäjille

Oppimateriaalit etäopetuksessa

6.4.2020 Kustantajat tukevat etäopetusta avaamalla digitaalisia oppimateriaaleja maksutta kevääksi käyttöön
Kustannusalan toimijat ovat ryhtyneet myös toimiin yhteiskunnan toimintojen tukemiseksi. Avaamme digitaalisia materiaaleja peruskoulujen käyttöön maksutta kevään 2020 ajaksi ja tuemme näin tasa-arvoisia koulutusmahdollisuuksia myös poikkeustilanteessa.

9.4.2020 Etäopetus ja kopiointilupa
Kopioston oppilaitosten kopiointilupa mahdollistaa oppilaitoksen hankkiman oppimateriaalin käyttämisen etäopetuksessa ja striimauksissa omalle oppilasryhmälle.

7.4.2020 Vastaus korkeakoulujen ja kirjastojen vetoomukseen tiedekustantajille
Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat esittäneen vetoomuksen, että suomalaiset tiedekustantajat antaisivat poikkeustilan vuoksi aineistonsa ilmaiseksi opiskelijoiden ja opettajien käyttöön. Suomen Kustannusyhdistys muistuttaa, että tiedekustantajat ovat pieniä toimijoita, jotka tällä hetkellä kamppailevat taloutensa kanssa, ja peräänkuuluttaa asiassa yhteistyötä ja avointa keskustelua.

#kirjankanssakotona

Vaikka monet harrastamisen ja ajanvieton mahdollisuudet ovat nyt rajoitettuja, kirjallisuudesta nauttiminen on edelleen mahdollista.

Tartu kirjaan ja jaa sosiaalisessa mediassa kirjavinkkisi tai lukutunnelmasi aihetunnisteella #kirjankanssakotona tai #hemmamedenbok.

Myös muut eurooppalaiset kustannusalan organisaatiot jakavat vastaavaa yhteistä viestiä. Lue lisää FEP:n sivulta: #EuropeReadsAtHome

Lisätietoa ja resursseja

Medialiitto: Koronaepidemia ja media-alan toiminta
Medialiitto kokoaa sivuilleen tietoa koronaepidemian vaikutuksista media- ja painoalan toimintaan.

IPA: COVID-19 Reaction
Useiden maiden hallitukset ja kustannusalan toimijat ovat ryhtyneet toimiin kriisin hillitsemiseksi, haittojen minimoimiseksi ja yhteiskunnan tukemiseksi. Tietoa eri maiden toimenpiteistä päivitetään International Publishers Association IPA:n verkkosivuille.

FEP: Letter to Culture Ministers
Eurooppalainen kustantajien järjestö FEP on vedonnut EU:n, Islannin ja Norjan kulttuuriministereihin kirja-alan toimintaedellytysten varmistamiseksi.