This website uses cookies and usage tracking. Read more
Torstaina 20.9. 2018 kello 9.15—12.00
Pääpostin Postimestari-tilassa, Mannerheiminaukio 1B, 00100 Helsinki
Kurssin pääpaino on paikannimien ja henkilönnimien latinaistamisessa. Varsinkin käännettyjen tieto- tai kaunokirjojen toimittajille tulee usein eteen tapauksia, joissa tekstissä on esimerkiksi arabiankielisiä lainasanoja tai venäläisiä nimiä, jotka pitäisi saada oikeassa muodossa suomenkieliseen tekstiin. Tšaikovski vai Tsaikovsky? Young, Yeong vai Jong? Kun englanninkielisen romaanin päähenkilö sanoo ”Alhamdulillah”, voiko kieliasun siirtää suomennokseen sellaisenaan?
Kouluttajana toimii Tommi Nieminen. Hän on soveltavasta kielitieteestä Jyväskylän yliopistossa väitellyt suomen kielen maisteri, joka on urallaan tutkinut mm. fonetiikkaa ja kirjoitusjärjestelmiä.
Kurssille mahtuu enintään 30 osallistujaa. Kurssin hinta on 80 euroa (+ alv 24 %). Hintaan sisältyy kahvi/tee ja pieni suolapala. Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, joudut maksamaan kurssin hinnan.
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 13.9.2018.
Linkki ilmoittautumislomakkeeseen:
Lisätietoja:
bWVyaS5rYXBhcmlAaWNsb3VkLmNvbQ==
Kustannusyhdistyksen koulutusryhmä järjestää yhteistyössä Celian, Opikkeen ja Kehitysvammaliiton kanssa koulutuksen
Keskiviikkona 26.9.2018 kello 13–16.30
Tekniskan salit (Eerikinkatu 2, 5. kerros)
Kouluttajina ovat Kirsi Ylänne (Celia), Ronja Oja (Kehitysvammaliitto) ja Paula Jägerhorn (Opike).
Koulutuksessa käsitellään seuraavia aihepiirejä:
Koulutuksen sisältö:
Koulutuspäivän hinta on 100 euroa (+ alv 24 %). Hintaan sisältyy kahvi/tee ja suolainen/makea pala. Kurssilla on rajoitetusti paikkoja, ja osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ovat sitovia. Linkki ilmoittautumislomakkeeseen:
Lisätietoja: Kirsi Ylänne, Celia, a2lyc2kueWxhbm5lQGNlbGlhLmZpLCZuYnNwOw== +358 295 333 108
Tiistaina 11.9.2018 kello 13.00–18.00
Tekniskan salit (Eerikinkatu 2, 6. kerros)
Tietokirjaviennin työkalut -kurssi antaa kustantajalle, kustannustoimittajalle ja kirjailijalle käytännön tietoja ja taitoja, joiden avulla suomalaisia tietokirjoja saadaan vietyä ulkomaiden markkinoille. Tilaisuus sopii myös kirjallisuusvientiä aloittaville kustantajille!
Ohjelma:
1.Ideasta myyntikelpoiseksi tuotteeksi | Urpu Strellman, kirjallisuusagentti, Helsinki Literary Agency
2. Käännettyjä tietokirjoja Saksan markkinoilla | Caroline Draeger, kustannustoimittaja, Droemer Knaur
Droemer Knaurin pitkän linjan tietokirjallisuuden toimittaja antaa suomalaisen tietokirjallisuuden ulkomaanvientiin saksalaisen näkökulman: Saksa on pitkään ollut yksi suomenkielisen kirjallisuuden suurimmista ostajista. Monenlaista tietokirjallisuutta kustantavan Droemer Knaurin listan lisäksi selviää muun muassa,
3. Käännettyjä tietokirjoja englanninkielisillä markkinoilla | Rob Sanders, kustantaja, Greystone Books
Kanadalainen Greystone on kustantanut runsaasti käännettyä tietokirjallisuutta. Esityksestä käy Kanadan kirjamarkkinoiden lisäksi selville,
Koulutuspäivän hinta on 110 euroa (+ alv 24 %). Hintaan sisältyy kahvi/tee ja suolainen tai makea pala.
Kurssin järjestävät yhteistyössä Kustannusyhdistyksen koulutusryhmä ja Suomen tietokirjailijat ry.
Lisätietoja: Urpu Strellman, Helsinki Literary Agency
dXJwdUBoZWxzaW5raWxpdGVyYXJ5YWdlbmN5LmZpLA== 040 7375535
HUOM. KURSSI ON TÄYNNÄ EIKÄ ILMOITTAUTUMISIA VALITETTAVASTI ENÄÄ VOIDA OTTAA VASTAAN.
Keskiviikkona 23.5. kello 9-12 Pääpostin Postimestari-tilassa, Mannerheiminaukio 1B, 00100 Helsinki
Osaatko lukea tilinpäätöstä – riveiltä ja rivien välistä? Tiedätkö, mitä tarkoittavat tase ja käyttökate? Miksi kannattavuus on ihan eri asia kuin hyvät myynnit? Kustannustoimittajien työnkuva on viime vuosina muuttunut aika lailla, nykyään meidän täytyy olla yhä enemmän perillä koko talon kustannusrakenteesta. Yleensä kustannustoimittajille suunnatuilla kursseilla on käyty läpi yksittäisen kirjan kulurakennetta, nyt puhutaan koko kustannusyhtiön taloudellisesta rakenteesta – humanisteille sopivalla tavalla. Kurssilla tutkitaan tilinpäätöksiä ja tutustutaan eri termeihin.
Kouluttajana toimii KTM Arto Suninen, liiketalouden asiantuntija, jolla on 30 vuoden kokemus aikuiskoulutuksesta yrityksissä, yhdistyksissä ja korkeakouluissa. Suninen tunnetaan taloustieteen popularisoijana ja suosittuna kouluttajana.
Kurssille mahtuu enintään 30 osallistujaa. Kurssin hinta on 80 euroa (+ alv 24 %). Hintaan sisältyy kahvi/tee ja pieni suolapala. Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, joudut maksamaan kurssin hinnan.
Lisätietoja: Leena Balme, WSOY, bGVlbmEuYmFsbWVAd3NveS5maSw= 050 449 3391
Kurssi on täynnä eikä uusia ilmoittautumisia voida valitettavasti ottaa enää vastaan.
Keskiviikkona 25.4.2018 klo 14–17, illanvietto klo 17 alkaen
Ravintola Cantina West, Kasarmikatu 23, Helsinki (kellarikerroksen kokoustilat)
Tervetuloa syventämään editointi-osaamistasi kokeneiden kustannustoimittajien johdolla! Työpajamallisella pienryhmäkurssilla keskitytään tekstin toimittamiseen konkreettisten esimerkkitekstien avulla sekä pohditaan yhteistyötä kirjantekijän kanssa. Kurssin vetäjät ovat alan arvostettuja konkareita, jotka jakavat omia vinkkejään ja hiljaista tietoa. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden pohtia tekstin toimittamisen kysymyksiä ja ammatin vaatimaa ihmissuhdeosaamista yhdessä kollegoiden kanssa.
Samanaikaisesti järjestetään kolme työpajaa, jotka keskittyvät eri kirjallisuudenlajeihin. Voit ilmoittautua näistä yhteen työpajaan:
1) Kotimainen kaunokirjallisuus
Kouluttajana on kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil. Hän on työskennellyt kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana WSOY:llä, Otavassa ja Siltalassa. Arnkil on julkaissut kaksi esseeteosta, Lauantaiesseet (2014) ja Raittilan linja (2016). Lisäksi hänen tekstejään on julkaistu monissa kulttuurilehdissä ja kokoomateoksissa.
2) Käännetty tietokirjallisuus
Kouluttajana on Markus Hotakainen, tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on työskennellyt myös kustantamoissa toimitus- ja kustannuspäällikkönä. Hän on kirjoittanut, suomentanut ja toimittanut suuren määrän eri alojen kirjoja. Hotakaisen erikoisaloja ovat tähtitiede ja avaruustutkimus, joista hän on kirjoittanut 1980-luvulta saakka.
3) Lasten kuvakirjat
Kouluttajana toimii kustannuspäällikkö Katriina Kauppila, joka on työskennellyt Otavan lasten- ja nuortenkirjojen osastolla 1990-luvulta lähtien. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Mauri Kunnaksen, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kanssa. Katriina Kauppila on palkittu ansioistaan kustannustoimittajana Alvar Renqvist -palkinnolla.
Opetusosuuden jälkeen kello 17 alkaa kaikkien kolmen kurssin yhteinen illanvietto, joka on oiva tilaisuus verkostoitumiseen.
Kurssin hinta on 120 euroa (+ alv 24 %). Kurssin hintaan sisältyy illanvietto, jossa on tarjolla salaattia sekä lasillinen viiniä, olutta tai siideriä.
Kurssi on täynnä eikä uusia ilmoittautumisia voida valitettavasti ottaa enää vastaan.
Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, kurssin hinta peritään kokonaisuudessaan.
Lisätiedot: Aleksi Pöyry, YWxla3NpLnBveXJ5QG90YXZhLmZp
Tiistai 21.11.2017 kello 9.00–13.00
Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, 5. kerros
Miten kustannustoimittaja pitää langat käsissään monien kirjoittajien kirjaprojekteissa? Miten kirjoittajat saadaan kirjoittamaan samaa kirjaa: yhtenäistä, kiinnostavaa ja hyvää tekstiä? Entä millä tavalla hallita työaikaansa ja käyttää se nykyistä tehokkaammin?
Projektit haltuun -kurssin kouluttajina toimivat Otavan oppimateriaalien kustannuspäällikkö Eeva Lahdenmäki ja myös kirjoittamisen ja ajankäytön oppaistaan tunnetuksi tullut äidinkielen yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Kimmo Svinhufvud.
Lahdenmäki keskittyy osuudessaan oppikirjojen ja muiden monen kirjoittajan kirjaprojektien hallintaan: yleisiin ongelmiin ja niiden ratkaisuihin, toimiviin työskentelytapoihin – ja erityisesti siihen, miten projektin lopputulos on laadukas kirja.
Svinhufvud antaa konkreettisia ohjeita ajankäytön hallintaan: miten sähköpostien ja pikkuasioiden viidakosta löydetään aikaa pitkäjänteiseen työskentelyyn, millaisia apuvälineitä ajan hallitsemiseen on ja millä tavalla priorisoimalla on mahdollista työskennellä aikaisempaa tyydyttävämmin ja tehokkaammin.
Koulutuksen hinta on 80 euroa (plus alv 24 %). Hintaan kuuluu kahvi tai tee ja suolainen purtava. Ilmoittautumiset ovat sitovia: viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen osallistumisensa peruuttaneet joutuvat maksamaan kurssista täyden hinnan.
Ilmoittaudu kurssille viimeistään 10.11. tällä lomakkeella:
Lisätietoa kurssista antaa
Urpu Strellman, Helsinki Literary Agency, dXJwdS5zdHJlbGxtYW5AZ21haWwuY29tLA== p. 040 737 5535
Keskiviikkona 29.11. klo 13–16
Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, 5. kerros
”Yhtiö meinasi kaatua”, ”kirja-ala on ongelmissa” tai ”juurikin niin” – kannattaako kustannustoimittajan puuttua käsikirjoituksessa tällaisiin ilmauksiin? Mikä muu on tekstissä nykyään sallittua kuin ”alkaa tekemään”?
Koulutuksessa käydään läpi kielenkäytön uusia tuulia ja pohditaan, millaista kieltä erityyppisissä kirjoissa on syytä suosia. Käsiteltävinä ovat kielenhuollon viimeaikaiset suositukset sekä yleiskielen seurantatalkoissa esiin nousseet havainnot (ks. https://www.kotus.fi/kielitieto/kielenhuolto_kielitoimistossa/yleiskieli/yleiskielen_seuranta).
Koulutuksen loppuosa omistetaan osallistujien omille kysymyksille ja pohdinnoille. Kerro siis ilmoittautumisen yhteydessä, mistä kielen ilmiöistä olet epävarma tai mistä haluaisit koulutuksessa lisää tietoa. (Kirjaa kysymyksesi ja aihe-ehdotuksesi ilmoittautumislomakkeen Huomiot-kohtaan tai lähetä ne sähköpostitse kurssin järjestäjälle, ks. osoite alla.)
Kouluttajana on Kielitoimiston kielenhuoltaja Riitta Hyvärinen.
Koulutuksen hinta on 80 € + alv, mihin sisältyy kahvi ja pieni suolapala.
Kurssi on täynnä eikä uusia ilmoittautumisia voida valitettavasti ottaa enää vastaan.
Lisätietoja antaa ja ehdotuksia kurssilla käsiteltäviksi aiheiksi vastaanottaa Aino Rajala
YWluby5yYWphbGFAcGFydnMuZmk=, 050 5738405
Fredagen den 22.9.2017 kl. 9.00–12.00
Tekniskan Salit, Eriksgatan 2, 5:e våningen
Hur är det med ordföljd, finlandismer, prepositioner och kommatering? Behöver du en påminnelse om vilka de nya språkliga rekommendationerna är?
Och hur är det med tilltalet i texten då det gäller olika målgrupper? Finns det nyanser och ordval man borde tänka på eller tydliga regler för olika åldersgrupper?
Kursen är riktad till dem som jobbar med svenska texter i förlagssammanhang och speciellt till dem som jobbar med läromedel eller faktaböcker.
Vi repeterar de vanligaste felen som finns i både översatta och nyproducerade texter med många konkreta exempel. Vi diskuterar också mer specifikt tilltal i läromedel och texter riktade till olika målgrupper.
Kursen hålls av Minna Levälahti som är språkvårdare på Yle.
Kursen kostar 80 euro (+ moms 24 %). I priset ingår kaffe eller te och något salt tilltugg. Om du återtar din anmälan efter den sista anmälningsdagen måste du betala priset för hela kursen. De 20 första anmälda deltar i kursen.
Anmälningstiden har slutat.
Tilläggsinformation:
Filippa Forsman, Schildts & Söderströms, ZmlsaXBwYS5mb3JzbWFuQHNldHMuZmks 040 5860849
torstaina 7.9.2017 klo 9.00–12.30
Tekniskan Salit, Eerikinkatu 2, 6. krs
Kuinka valmistautua esiintymään messuhaastatteluissa tai kirjojen julkistamistilaisuuksissa? Miten saada esiintymisjännitys kuriin? Mihin kirjantekijän haastattelussa kannattaa keskittyä? Mitä ei ainakaan kannata tehdä?
Kurssi on suunnattu kustannustoimittajille, joiden työhön kuuluu yleisöesiintymisiä. Kurssin ensimmäinen osuus käsittelee esiintymistaitoa yleensä ja tarjoaa neuvoja lavakammon poistamiseksi sekä käytännön valmistautumismenetelmiä. Toisessa osuudessa perehdytään tarkemmin kirjailijahaastatteluihin.
Kouluttajina ovat Oili Valkila (Will & Way), kokenut puheviestinnän kouluttaja ja toimittaja, sekä Nina Naakka, Yle Kulttuurin tuottaja ja kokenut kirjamessuhaastattelija.
Ennakkokysymykset tervetulleita!
Kurssin hinta on 80 euroa (+ alv 24 %). Hintaan sisältyy kahvi/tee ja suolainen pala. Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, kurssin hinta peritään kokonaisuudessaan. Kurssille otetaan 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.
Lisätietoja:
Anna Warras, Tammi, YW5uYS53YXJyYXNAdGFtbWkuZmks 040 733 4854
Leena Balme, WSOY, bGVlbmEuYmFsbWVAd3NveS5maSw= 050 449 3391
Tiistaina 21.3. kello 9.00–12.00.
Kurssipaikka: Tekniskan salit, Eerikinkatu 2, Helsinki
Kurssi tarjoaa kustantamojen yleisen kirjallisuuden markkinoinnille ja kustannustoimittajille perusvälineet sosiaalisen median hyödyntämiseen tehokkaalla tavalla. Millainen some-strategia kustantamolla kannattaa olla ja miten toteuttaa se? Millä tavalla somessa voi edistää kirjojen myyntiä? Millaiset sisällöt kiinnostavat, ja miten uteliaisuus herätetään? Miten tehdään onnistunut some-kampanja ja miten sen vaikutuksia mitataan? Miten tavoittaa uusia yleisöjä somessa ja miten kohdentaa markkinointi oikein?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa kirjailija, käsikirjoittaja ja sosiaalisen median yrittäjä Ronja Salmi.
Keskiviikkona 23.11.2016 klo 9–17
Tekniskan salit / Klubisali (Eerikinkatu 2, Helsinki, 6. krs)
Kuinka tehdä omin voimin laadukas kirjailijan haastatteluvideo tai opetusvideo?
Kurssilla käydään videonteon perusasiat käytännönläheisesti lävitse. Miten löytää valon ja äänen puolesta hyvä kuvauspaikka? Kuinka paljon kuvasuunnittelusta pitää tietää? Miten video editoidaan?
Koko päivän kurssilla käydään ensin läpi perusasiat, jotka videon suunnittelussa on otettava huomioon. Sitten suunnitellaan ryhmätyönä yksinkertainen video ja kuvataan se. Lopuksi video editoidaan.
Tarvitset kurssille mukaan oman videokameran (myös puhelimen kamera riittää) sekä läppärin, jolla video editoidaan (ilmainen editointiohjelma voidaan ladata kurssilla netistä). Kerro ilmoittautuessasi, millainen kamerasi on.
Kurssin kouluttajana on ohjaaja, käsikirjoittaja ja kuvaaja Nina Nordström (www.ninanordstrom.fi).
Torstaina 17.11. klo 9–12 Tammen auditoriossa (Korkeavuorenkatu 37)
Sananvapaus on itsestäänselvä arvo kirja-alalla. Mutta millainen vastuu tulee sananvapauden mukana – ja miten tämä vastuu koskettaa kustannustoimittajaa? Mitä tietokirjailijalla on lupa sanoa? Mitä kaunokirjailija voi käyttää materiaalinaan? Entä mistä tietää, milloin teksti olisi syytä luettaa lakimiehellä?
Järjestämme torstaina 17.11. klo 9–12 Tammen auditoriossa (Korkeavuorenkatu 37) koulutuksen, jonne aiheesta on kutsuttu puhumaan Mikko Hoikka Viestinnän keskusliitosta sekä Elina Grundström Julkisen sanan neuvostosta.
Mikko Hoikka on Viestinnän keskusliiton lakimies, ja hän kertoo juridisesta näkökulmasta siitä, mitä kustannustoimittajan tulee tietää yksityisyyden suojasta ja sananvapaudesta.
Elina Grundström on Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja. Julkisen sanan neuvosto tulkitsee hyvää journalistista tapaa kirjoittavan toimittajan näkökulmasta. Koulutuksessamme Elina Grundström vastaa kysymyksiin siitä, miten journalistin ohjeita voisi tulkita kustannustoimittajan näkökulmasta.
tiistaina 6.9.2016 klo 9–12 Bonnierin auditoriossa (Korkeavuorenkatu 37)
KURSSIN SISÄLTÖ
9:15 – 10:45
Kuvapankeista ja -toimistoista
Kuvatoimittaja Anita Kokkila (SanomaPro)
Kuvaoikeuksista: kysymyksiä ja vastauksia
Rights Manager Anna Suominen (Bonnier Books Finland)
HUOM! Anna Suomisen osuudessa käydään läpi myös paikan päällä keskustelussa herääviä teemoja, mutta kysymyksiä – niin yleisiä kuin yksityiskohtaisiakin – pyydetään lähettämään hyvissä ajoin ennakkoon osoitteeseen ZWxpYS5sZW5uZXNAdGVvcy5maS4= Suominen ei pidä aiheesta varsinaista alustusta.
10:45 – 11:00
Kahvitauko
11:00 – 11:30
Graafikon ja graafisen suunnittelun näkökulma kuvien käyttöön oppikirjoissa
Vastaavat graafikot Heli Ahola ja Venla Koski (Otava)
11:30 – 12:00
Kysymyksiä ja vastauksia