Kustannusala ja korona

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne vaikuttaa kustannusalan toimintaedellytyksiin. Keräämme tälle sivulle tilannetietoa ja toimenpiteitä, joilla kustantajien ja muiden kirja-alan toimijoiden selviytymistä kriisistä voidaan tukea.

23.4.2020 Kannanotto: Lukeminen virikesetelin piiriin
Suomen Kustannusyhdistys yhdessä Suomen Kirjailijaliiton, Kirjakauppaliiton ja Suomen Tietokirjailijoiden kanssa esittää, että kirjaostokset tulisi lisätä väliaikaisesti työnantajien tarjoaman kulttuuriedun piiriin.

22.4.2020 Sakari Laiho: Jakelu on keskiössä kirjallisuudellekin
Koronakriisi ravistelee myös kirjamyyntiä. Erityisesti pienten kirjakauppojen tilanne on vaikea, vaikka tilanne ei vielä näy ensimmäisen kvartaalin myyntitilastoissa, kirjoittaa Sakari Laiho Medialiiton Agendalla-blogisarjassa.

9.4.2020 Etäopetus ja kopiointilupa
Kopioston oppilaitosten kopiointilupa mahdollistaa oppilaitoksen hankkiman oppimateriaalin käyttämisen etäopetuksessa ja striimauksissa omalle oppilasryhmälle.

Toimintaohjeita yrityksille

TEM: Toimintaohjeita yrityksille koronatilanteessa
Vero.fi: Verohallinto tukee yrityksiä koronatilanteessa
Suomen Yrittäjät: Kaikki koronasta yrittäjille

Lisätietoa ja resursseja

Medialiitto: Koronaepidemia ja media-alan toiminta
Medialiitto kokoaa sivuilleen tietoa koronaepidemian vaikutuksista media- ja painoalan toimintaan.

IPA: COVID-19 Reaction
Useiden maiden hallitukset ja kustannusalan toimijat ovat ryhtyneet toimiin kriisin hillitsemiseksi, haittojen minimoimiseksi ja yhteiskunnan tukemiseksi. Tietoa eri maiden toimenpiteistä päivitetään International Publishers Association IPA:n verkkosivuille.

FEP: Letter to Culture Ministers
Eurooppalainen kustantajien järjestö FEP on vedonnut EU:n, Islannin ja Norjan kulttuuriministereihin kirja-alan toimintaedellytysten varmistamiseksi.