Suosituksen tavoitteena on lisätä kustantajien tietoisuutta yritysvastuusta ja ihmisoikeusriskien arvioinnista silloin, kun hankitaan tuotteita tai palveluita riskimaista (esim. Kiina, Malesia, Indonesia, Intia). Kustannusyhdistyksen suositus koskee riskimaissa teetettäviä alihankintoja kuten painatusta ja digituotantoa.
YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden mukaan yrityksillä on vastuu kunnioittaa ihmisoikeuksia koko arvoketjussaan. Ihmisoikeustilanteet eri maissa ja alueilla elävät jatkuvasti, ja ihmisoikeusriskien arviointi on jatkuva prosessi.
Yritysvastuuseen sisältyy lisäksi mm. immateriaalioikeuksia, ympäristöä, lahjontaa ja korruptiota koskevat kysymykset, joita ei käsitellä tässä suosituksessa.
Kustannusalan yritysten odotetaan noudattavan YK-periaatteiden mukaista ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusperiaatetta (due diligence). Tällä tarkoitetaan jatkuvaa prosessia, jolla yritykset tunnistavat haitalliset ihmisoikeusvaikutukset, joihin ne saattavat joutua osallisiksi suoraan tai liiketoimintansa kautta, ja ennaltaehkäisevät niitä. Lisäksi yritykset määrittelevät, miten ne puuttuvat näihin vaikutuksiin. Huolellisuusperiaatteen osa-alueet ovat vaikutusten arviointi, integrointi toimintaan, seuranta ja viestintä sekä mahdollisten epäkohtien ilmetessä toimenpiteet haitallisten ihmisoikeusvaikutusten lieventämiseksi ja korjaamiseksi.
Painatusalihankinnat ulkomailta tapahtuvat usein ns. yhteishankintoina. Alihankinta on usein osa isompaa usean kieliversion alihankintaa. Yritysten tulee selvittää yritysvastuuseen liittyvät seikat koko tuotantoketjun osalta ja vaikuttaa alan käytäntöihin siten, että tässä suosituksessa olevat asiat huomioidaan kansainvälisissä alihankinnoissa. Jos suomalaisella kustantajalla ei ole mahdollista varmistua yhteishankintojen vastuullisuudesta ennen sopimuksen allekirjoittamista, sen ei tule lähteä mukaan yhteiseen hankintaprosessiin.
Olemassa on erilaisia kansainvälisesti hyväksyttyjä normeja ja ohjeistoja, mm. YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet, OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille ja ISO 26 000 -yhteiskuntavastuustandardi.
Yritysvastuun raportointiin on luotu ns. GRI-ohjeistus (Global Reporting Initiative). Se on tarkoitettu lähinnä suurille yrityksille.
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut erityisesti pk-yrityksille tarkoitetun Yritysvastuun raportoinnin ensiaskeleet –raportin. Media-alalle on lisäksi laadittu toimialakohtainen lisäosa.