Mitä kustantaja tekee?

Kirja on kirjailijan ja kustantajan yhteistyön hedelmä. Kustantaja huolehtii, että käsikirjoituksen pohjalta syntyy valmis kirja, sekä saattaa yhteen kirjat ja niiden lukijat. Kirjan menestys on tekijän ja kustantajan yhteinen tavoite.

Näin kirja syntyy

Kirjat ovat yksilöitä kuten niiden kirjoittajatkin. Kirjantekoprosessi ei koskaan toistu aivan samanlaisena. Tutustu siihen, miten käsikirjoituksesta syntyy kirja.

Näin kirja syntyy

Näin oppimateriaali syntyy

Laadukkaan oppimateriaalikokonaisuuden valmistumisessa menee noin kaksi vuotta. Oppimateriaalin toimittaa opettajista koostuva työryhmä.

Näin oppimateriaali syntyy

Kustantajan ja kirjailijan yhteistyö

Kirjan syntyvaiheessa kustantaja vastaa käytännön töistä: hallitsee aikatauluja, hioo sisällön julkaisukuntoon, suunnittelee kirjan ulkoasun sekä toteuttaa painetun ja sähköisen kirjan valmistuksen sekä markkinoi kirjaa lukijoille.

Kirjailija tekee luovaa työtä ja kustantaja tukee hänen työtään prosessin kaikissa vaiheissa. Kirjailijan tärkein työpari kustantamossa on kustannustoimittaja.

Kustantajan ja kirjailijan yhteistyö

Kirjan talous

Kun kustantaja tekee kustannuspäätöksiä ja suunnittelee kirjojen tuotantoa ja hinnoittelua, se punnitsee kirjan taloudellista kannattavuutta. Yksittäisen kirjan menestystä ei ole helppo ennustaa. Kustantaja kantaa kirjasta taloudellisen riskin.

Kirjan talous

Kustannusalan työtehtäviä

Kirjan tekemiseen osallistuu iso joukko ammattilaisia. Käytännöt ja tehtävänimikkeet vaihtelevat eri kustantamoissa. Tutustu kustannusalan ammatteihin.

Kustannusalan työtehtäviä