Ajankohtaista

Kokoamme kustannusalan ajankohtaisia uutisia ja kannanottoja. Järjestämme koulutuksia ja tapahtumia alan toimijoille.

Uutiset

Kannanotot 5.12.2023

Kustannusyhdistys ei ota kantaa e-lainauskorvauksen jakoon

Suomen Kustannusyhdistys antoi 16.10.2023 lausunnon hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta (HE 46/2023 vp).

Tiedotteet 3.10.2023

Tekijänoikeudellisia näkökulmia musiikin käyttöön kirjoissa

Musiikkia voidaan käyttää kirjoissa monin eri tavoin. Esimerkiksi laulun sanoja saatetaan siteerata, tai sanoituksia ja nuotteja julkaista osana painettua teosta. Myös äänikirjoissa musiikki voi olla merkittävässä roolissa.

Tiedotteet 2.10.2023

Syysloma on Lukuloma – tartutaan yhdessä kirjaan!

Kirja-alan järjestöt ja lukutaitotoimijat kannustavat jälleen matkustamaan syyslomalla kirjan siivin. Kirja-alan yhteinen kampanja toteutetaan nyt viidettä kertaa.

Agendalla 27.9.2023

Hyvät, pahat ja tekoäly

Lainsäädäntö tunnetusti laahaa aina käytäntöä perässä. Tekoälyn osalta tuo välimatka saattaa kuitenkin muodostua kestämättömäksi. Huolimatta siitä, että EU on suureksi vankkuriksi liikahtanut varsin ripeästi ja tekoälyä koskeva asetus on jo trilogi-vaiheessa, voidaan sen odottaa tulevan voimaan vasta joskus vuoden 2025 alussa. Tekoäly sen sijaan laukkaa eteenpäin vauhkoontuneen karjalauman lailla. Siksi meillä on käsillä tekijänoikeudellisesti täysi villi länsi, jossa vanhat tekijänoikeuslain säännökset yrittävät selvitä yksittäisten seriffien tavoin ennen ratsuväen tuloa.

Kannanotot 19.6.2023

Suomen Kustannusyhdistys: Lukemisen verotuksen kiristäminen on vallitsevassa maailmantilanteessa omituinen toimi

Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on päätetty nostaa kirjojen ja oppimateriaalien arvonlisäverokantaa 10 prosentista 14 prosenttiin. Toisin sanoen hallitus haluaa entistä voimakkaammin verottaa lukemista ja oppimista. Tämä on ristiriidassa hallitukseen osallistuvien puolueiden lupauksesta olla leikkaamatta koulutuksesta, sillä näin tällä veronkorotuksella tosiasiallisesti tehdään.