Ajankohtaista

Kokoamme kustannusalan ajankohtaisia uutisia ja kannanottoja. Järjestämme koulutuksia ja tapahtumia alan toimijoille.

Uutiset

Tiedotteet 10.4.2024

Kustantajien myyntitilasto: Kotimaisen kaunokirjallisuuden myynti kasvoi vuonna 2023

Kirja- ja oppimateriaalikustantajien kokonaismyynti oli vuonna 2023 yhteensä 285 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 1,7 % edellisvuodesta. Äänikirjamyynti taittui ensimmäistä kertaa hienoiseen laskuun.

Agendalla 13.3.2024

Kirjojen tuottajavastuu tarjoaa helppoutta kuluttajille ja arvoa vientimarkkinoille

Kirjojen kierrätys ei ole vain ympäristöteko, vaan myös kuluttajille suunnattu palvelu, joka yhdistää helppouden ja vastuullisuuden. Suomessa, jossa kirjat ovat perinteisesti olleet arvostetussa asemassa, on tärkeää, että niiden kierrätys on tehty mahdollisimman vaivattomaksi. Kuluttajien ei tulisi joutua pohtimaan, miten ja minne kirjat toimitetaan kierrätykseen.

Agendalla 14.2.2024

Suomesta on tulossa EU:n toiseksi kovin kirjojen verottaja

Maamme hallitus on sopinut kirjojen arvonlisäveron korottamisesta 14 prosenttiin aikaisemmasta 10 prosentista. Sen lisäksi että kiristyksen merkitys on valtiontalouden näkökulmasta vähäinen, se on oppimisen ja sivistyksen edistämisen näkökulmasta kyseenalainen. Lisäksi iso siivu kirjojen veronkorotuksen tuomista hypoteettisista lisätuloista valtiolle kohdistuisi julkisen sektorin itsensä maksettavaksi.

Tiedotteet 5.2.2024

Kustannusalan hiilijalanjälki oli 13 000 tonnia CO₂e vuonna 2022

Suomen Kustannusyhdistyksen selvityksen mukaan kirja- ja oppimateriaalikustantamisen kokonaispäästövaikutukset olivat 13 019 tonnia CO₂e vuonna 2022. Laskennan toteutti NGS Finland, ja tiedot kerättiin jäsenkyselyllä Suomen Kustannusyhdistyksen jäseniltä sekä muutamilta alan muilta avaintoimijoilta.

Tiedotteet 24.1.2024

Painetun kirjan myynti laski 2023 – äänikirjamarkkina tasoittui 

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen pikatilastot vuoden 2023 kirjamyynnistä on julkaistu. Digitaalisen kirjallisuuden myynti on pysynyt jokseenkin edellisen vuoden tasolla mutta painetun kirjan myynti on laskenut hieman.