Uutiset

Tiedotteet 7.5.2024

Uusilla ohjeilla saavutettavampia e-kirjoja

E-kirjoja alkavat koskea lainsäädännön saavutettavuusvaatimukset kesäkuussa 2025. Ensi vuonna markkinoille tulevia kirjoja tehdään jo täyttä päätä, mutta laki ei juuri sisällä käytännön ohjeita vaatimusten täyttämiseen. Tähän tarpeeseen Saavutettavuuskirjasto Celia ja Suomen Kustannusyhdistys tekivät yhteistyössä Saavutettavan e-kirjan hyvät käytännöt -ohjeet.

Tiedotteet 23.4.2024

Painetun kirjan myynti on käynnistynyt viime vuotta hitaammin

Vuoden 2024 ensimmäisen kolmen kuukauden aikana painettuja kirjoja on myyty 3 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Painetun tietokirjallisuuden myynti laski 8 %. Tiedot käyvät ilmi Suomen kustannusyhdistyksen neljännesvuositilastosta.

Tiedotteet 10.4.2024

Kustantajien myyntitilasto: Kotimaisen kaunokirjallisuuden myynti kasvoi vuonna 2023

Kirja- ja oppimateriaalikustantajien kokonaismyynti oli vuonna 2023 yhteensä 285 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 1,7 % edellisvuodesta. Äänikirjamyynti taittui ensimmäistä kertaa hienoiseen laskuun.

Agendalla 13.3.2024

Kirjojen tuottajavastuu tarjoaa helppoutta kuluttajille ja arvoa vientimarkkinoille

Kirjojen kierrätys ei ole vain ympäristöteko, vaan myös kuluttajille suunnattu palvelu, joka yhdistää helppouden ja vastuullisuuden. Suomessa, jossa kirjat ovat perinteisesti olleet arvostetussa asemassa, on tärkeää, että niiden kierrätys on tehty mahdollisimman vaivattomaksi. Kuluttajien ei tulisi joutua pohtimaan, miten ja minne kirjat toimitetaan kierrätykseen.

Agendalla 14.2.2024

Suomesta on tulossa EU:n toiseksi kovin kirjojen verottaja

Maamme hallitus on sopinut kirjojen arvonlisäveron korottamisesta 14 prosenttiin aikaisemmasta 10 prosentista. Sen lisäksi että kiristyksen merkitys on valtiontalouden näkökulmasta vähäinen, se on oppimisen ja sivistyksen edistämisen näkökulmasta kyseenalainen. Lisäksi iso siivu kirjojen veronkorotuksen tuomista hypoteettisista lisätuloista valtiolle kohdistuisi julkisen sektorin itsensä maksettavaksi.