Mestarikurssi

15.11.2023 14:30 - 00:00

Milloin: Keskiviikkona 15.11.2023 kello 14.30–17.30 sekä illanvietto klo 17.30 alkaen

Missä: Hotel Arthur, Vuorikatu 19 (sekä kurssi että illanvietto)

Tervetuloa syventämään osaamistasi kokeneiden kustannustoimittajien johdolla! Työpajamallisen kurssin vetäjät ovat alan arvostettuja konkareita, jotka jakavat osallistujille omia vinkkejään ja hiljaista tietoa. Kurssi tarjoaa mahdollisuuden pohtia kustannustoimittajan työhön liittyviä kysymyksiä ja ammatin vaatimaa ihmissuhdeosaamista. Illanvieton aikana on mahdollista verkostoitua ja jakaa kokemuksia yhdessä kollegoiden kanssa. Illanvieton avaa Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Kurssi on suunnattu niille, joilla on jo kokemusta kustannustoimittamisesta, ja kurssille voi osallistua, vaikka ei olisi aiemmin käynyt SKY:n Peruskurssia. Samanaikaisesti järjestetään neljä työpajaa, jotka keskittyvät eri kirjallisuuden lajeihin. Voit ilmoittautua näistä yhteen:  

1) Kotimainen kaunokirjallisuus 

Työpajassa pohditaan kaunokirjallisuuden kustannustoimittamisen haasteita. Mitä pulmia kustannustoimittaja kohtaa editoidessaan tekstiä? Miten kannattaa lähestyä epätavallista tai outoa kaunoa? Entä mikä kaunokirjallisuuden kustannustoimittamisessa tuntuu helpolta? Osallistujat pääsevät kertomaan ennakkoon omia näkemyksiään kotimaisen kaunokirjallisuuden toimittamisen haasteista ja helpoista puolista, ja vastauksia hyödynnetään työpajan suunnittelussa.

Kouluttajana on kustannustoimittaja, kirjailija Antti Arnkil. Hän on työskennellyt kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittajana WSOY:llä, Otavassa ja Siltalassa. Arnkil on julkaissut kolme esseeteosta, ja lisäksi hänen tekstejään on julkaistu monissa kulttuurilehdissä ja kokoomateoksissa.

2) Tietokirjallisuus 

Tietokirjallisuuden työpajassa syvennytään pohtimaan toimivaa kirjan rakennetta ja sitä, millainen kertojan ääni teokseen sopii. Tietokirjan olennainen tehtävä on välittää tietoa, ja se onnistuu vain selkeän kielen ja ajattelun avulla. Kurssilla keskitymme pohtimaan, mikä tekee tekstistä selkeää ja helposti ymmärrettävää ja miten kiemuraisista ilmauksista saa napakampia. Pohdimme myös sitä, millainen kerronta ja esitystapa toimii äänikirjassa.

Kouluttajana on Pauliina Rihto, joka on toiminut tietokirjallisuuden kustannustoimittajana yli 20 vuotta. Kustannustoimittajana ja tekstinikkarina hänellä on kokemusta tietokirjallisuuden joka saralta. Hän on toimittanut tiukkaa tiedettä, elämäkertoja, historia- ja kulttuurihistoriateoksia, keittokirjoja, luontokirjoja, hyvinvointi- ja self help -kirjoja sekä true crimea. Nykyään Pauliina työskentelee Tammen tietokirjaosastolla.

3) Lasten kuvakirjat

Kurssilla käsitellään kuvakirjan ja kuvakirjan editoinnin erityispiirteitä. Pohditaan muun muassa kuvan ja sanan suhdetta ja vuorovaikutusta kuvakirjassa, hyvän kuvakirjatekstin ominaispiirteitä ja kuvan ”kustannustoimittamista”. Osallistujat saavat lyhyen ennakkotehtävän.

Kouluttajana toimii kustannuspäällikkö Katriina Kauppila, joka on työskennellyt Otavan lasten- ja nuortenkirjojen osastolla 1990-luvulta lähtien. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Mauri Kunnaksen, Ninka Reitun sekä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kanssa. Katriina Kauppila on palkittu ansioistaan kustannustoimittajana Alvar Renqvist -palkinnolla.

4) Ryhmä toimivaksi – työpaja oppimateriaalien kustannustoimittajille

Tule syventämään osaamistasi ryhmän ja ihmisten johtamisessa. Työpajassa käydään läpi ryhmän erilaisia vaiheita ja pohditaan yhdessä, miten työryhmään luodaan avoin vuorovaikutuksen ilmapiiri. Millä tavoin kustannustoimittaja voi tukea ryhmän työskentelyä ja toimivan ryhmädynamiikan syntymistä? Työpajaan liittyvä ennakkotehtävä lähetetään osallistujille noin kaksi viikkoa ennen kurssia.    

Työpajan vetää Mai Tallgren, jolla on pitkä kokemus oppimateriaalien kustannustoimittajana ja tuottajana. Nykyisin Mai työskentelee erityisasiantuntija Opetushallituksen Koulutus ja kustantaminen -yksikössä. Mai on ohjannut useita työryhmiä oppikirjojen tekemisen eri vaiheissa sekä projektiryhmiä digitaalisten tuotteiden ja palveluiden kehitystyössä. 

Kurssin hinta on 140 euroa (+ alv 24 %). Kurssin hintaan sisältyy kahvit työpajoja ennen ja illallinen ruokajuomalla. 

Kurssilla on rajoitetusti paikkoja. Työpajat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ja kaikille paikan saaneille ilmoitetaan tästä vielä erikseen. Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt. Voit tiedustella vapaita paikkoja kurssin järjestäjiltä. 

Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, kurssin hinta peritään kokonaisuudessaan.

Lisätiedot:

Kirsi Kontinen (tietokirjat) kirsi.kontinen@bazarkustannus.fi

Anna Mattila (kotimainen kauno ja lasten kuvakirjat) anna.mattila@kustannusmakela.fi

Minna Sallanen (oppimateriaalityöpaja) minna.sallanen@edita.fi

Peruutukset:

Yhteisviesti osoitteisiin kirsi.kontinen@bazarkustannus.fi, anna.mattila@kustannusmakela.fi, minna.sallanen@edita.fi, anssi.tuovinen@sanoma.com.