Tietokirjallisuudella on vientiä!

8.12.2022

Tietokirjallisuudella on vientiä!

eli miten kustantaa ja toimittaa tietokirja, joka matkaa maailmalle 

Torstaina 8.12.2022 kello 13.00–16.30

Mestaritallin merikabinetti (Merikannontie 6, 00260 Helsinki)

Suomalaisen kirjallisuuden vienti on kymmenen viime vuoden aikana kolminkertaistunut. Vaikka myös tietokirjat ovat saaneet kasvusta osansa, tietokirjallisuuden potentiaali menee usein hukkaan kirjan toteutustavan takia.

Koulutuksessa pureudutaan niihin kysymyksiin, jotka kansainvälisesti menestyvän tietokirjan kustantamisessa ja toimittamisessa on otettava huomioon. Milloin suomalaisuus voi olla etu, milloin haitta? Millaiset tietokirjallisuuden lajit toimivat maailmalla? Millaiset aikataulut kirjoittamisella ja toimitustyöllä on oltava, jos on pärjättävä kansainvälisessä kilpailussa? Millaisia asioita on otettava huomioon kirjan teemoissa, tekstin tasolla ja kokonaisuuden suunnittelussa? Entä milloin kansainvälisyys on alkuunkaan mielekäs tavoite?

Ohjelma:

13.00 Tervetuloa, kahvia ja voileipää

13.15 Kaisa Uusipaikka: Kolme näkökulmaa vientikelpoisen tietokirjan toimittamiseen

14.15 Urpu Strellman: Miten tehdään kansainvälinen myyntimenestys

15.15 Lotta Sonninen: Jälkisanat: tietokirjakustantamisen arkirealiteetteja

16.30 Tilaisuus päättyy

Luennoitsijat:

Kaisa Uusipaikka (s. 1973) on toimittanut tietokirjoja yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Viime vuodet hän on kartoittanut suomalaisen tietoviennin haasteita Jenny ja Antti Wihurin rahaston tukemassa hankkeessa.

Urpu Strellman (s. 1979) on työskennellyt kustannusalalla yli 17 vuotta, pisimpään kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä. Kuusi viime vuotta hän on vienyt kirjallisuutta maailmalle Helsinki Literary Agencyssa. Hän on opettanut kustannustoimittamista, kirjoittamista ja tieteen yleistajuistamista, kääntänyt tietokirjallisuutta ja kirjoittanut kolme tietokirjaa: oppaat Rajatonta tietoa eli miten viedä suomalaista tietokirjallisuutta ulkomaille, Kupliva kirjoittaminen (yhdessä Kimmo Svinhufvudin kanssa) sekä Tietokirjailijan kirja (Tiina Raevaaran kanssa)

Lotta Sonninen (s. 1975) on työskennellyt kustannustoimittajana yli 20 vuoden ajan. Hän on myös opettanut luovaa kirjoittamista ja editointia sekä suomentanut useita tietokirjoja. Nykyisessä tehtävässä Gummeruksella hänen vastuualueenaan on narratiivinen tietokirjallisuus. Hän on myös tutustunut tietokirjallisuuden vientiin kirjailijan näkökulmasta, sillä hänen kirjoittamansa Pieni pahan mielen kirja -huumoriteoksen kustannusoikeudet on myyty yli 30 maahan.

Kurssin hintaan 80 € (+ alv 24%) sisältyy ohjelma sekä kahvi ja välipala. 

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 30.11.2022. Jos perut ilmoittautumisesi viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, joudut maksamaan kurssin täyden hinnan. Kurssilla ei ole etäosallistumismahdollisuutta. Mukaan mahtuu enintään 22 osallistujaa, joten ilmoittaudu pian!

Lisätietoja SKY:n koulutustyöryhmän jäseniltä:

Lotta Dufva, lotta.dufva@wsoy.fi 

Martin Welander, martin.welander@sets.fi