Tiedejulkaiseminen

Avoimuus ja julkisuus ovat modernin tieteellisen tutkimuksen keskeisiä arvoja ja lähtökohtia. Avoimuus ei kuitenkaan tarkoita ilmaisuutta, sillä laadukkaiden julkaisujen tuottaminen vaatii aina rahoitusta ja erikoisosaamista. Merkittävätkään tutkimustulokset eivät siirry kätevästi ja sellaisenaan julkaisuiksi, vaan kaikkien tieteellisten julkaisujen takana on paljon erikoisosaamista ja pitkäjänteistä työtä.

Suomenkielisten tieteellisten kirjojen ja artikkelien julkaiseminen rinnakkaistallentamalla ilmaiseksi heikentäisi tiedekustantamoiden toimintaedellytyksiä, mikä puolestaan vähentäisi tutkijoiden ja kustantajien motivaatiota tuottaa julkaisuja.

Mikäli avoin julkaiseminen halutaan tehdä ilmaismuodossa, on löydettävä toimiva rahoitusmalli, jossa tekijänoikeudet sekä korkea laatu voidaan turvata. Suomenkielisen tieteen turvaaminen epäonnistuu, mikäli tiedekustantamojen pitkäjänteisen työn tuloksia vaaditaan vain yksioikoisesti ilmaiseksi kaikkien saataville.

Kannanottomme 8.10.2021: Näkemyksiä suomenkieliseen tiedejulkaisemiseen: Jos vaaditaan avoimuutta, on vaadittava sille ensin rahoitus