Suomen Kustannusyhdistys: Lukemisen verotuksen kiristäminen on vallitsevassa maailmantilanteessa omituinen toimi

Kannanotot 19.6.2023

Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa on päätetty nostaa kirjojen ja oppimateriaalien arvonlisäverokantaa 10 prosentista 14 prosenttiin. Toisin sanoen hallitus haluaa entistä voimakkaammin verottaa lukemista ja oppimista. Tämä on ristiriidassa hallitukseen osallistuvien puolueiden lupauksesta olla leikkaamatta koulutuksesta, sillä näin tällä veronkorotuksella tosiasiallisesti tehdään.

Suomi siirtyy Euroopan maiden vertailussa lukemisen superverottajien joukkoon. Euroopassa kirjan arvonlisäveroprosentti on keskimäärin kuusi, ja esimerkiksi Isossa-Britanniassa kirjoja ei veroteta lainkaan. Veronkorotus on sikäli erikoinen, että viime vuonna EU antoi mahdollisuuden laskea kirjojen arvonlisäveron nollaan: EU:ssa nähtiin lukemisen merkitys osaamiselle, sivistykselle, demokratialle sekä näinä aikoina niin tärkeälle resilienssille epäasiallista vaikuttamista vastaan.

Suomen tärkein luonnonvara ovat oppineet kansalaiset. Sen vuoksi tämän vain noin 17 lisämiljoonan potin kerääminen valtion kirstuun on hyvin omituinen ratkaisu, kun toisessa vaakakupissa painavat lukemisen vähenemisestä seuraavat haittavaikutukset.

Sinänsä on kiitettävää, että perusopetuksen rahoitukseen lisätään 200 miljoonaa euroa. Valtion lisätuki koulutukselle jää kuitenkin lopulta varsin pieneksi, kun samalla leikataan valtion kunnille antamaa tukea indeksikorotusten leikkauksilla 126 miljoonaa euroa. Hyvää on kuitenkin se, että hallitus vahvistaa koulutuksen perusrahoitusta ja vähentää tempoilevan hankerahoituksen painoarvoa. Erittäin tärkeää on myös, että hallitus painottaa laadukkaan oppimateriaalin saatavuuden tärkeyttä molemmilla kansalliskielillä.

On kiitoksen arvoista, että Lukuliikettä jatketaan ja neuvoloissa jaetaan jatkossakin lukulahja, jolla saatellaan lapsi jo pienenä lukemisen maailmaan. Samoin on hyvä, että luovien alojen potentiaali nähdään nostamalla niiden kasvusopimukset hallitusohjelmaan ja laatimalla kulttuuripoliittinen selonteko, jonka pohjalta kulttuuripolitiikkaa on mahdollista arvioida ja kehittää kokonaisuutena.

Sakari Laiho
johtaja
Suomen Kustannusyhdistys
sakari.laiho@kustantajat.fi
p. 040 579 8868