Kustantajien myyntitilasto: Kotimaisen kaunokirjallisuuden myynti kasvoi vuonna 2023

Tiedotteet 10.4.2024

Kirja- ja oppimateriaalikustantajien kokonaismyynti oli vuonna 2023 yhteensä 285 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 1,7 % edellisvuodesta. Äänikirjamyynti taittui ensimmäistä kertaa hienoiseen laskuun.

Viime vuoden menestyjä on kotimainen kaunokirjallisuus: Sen myynti kasvoi peräti 5,7 % edellisvuodesta. Kasvua tuli tasaisesti sekä painetussa että digitaalisissa formaateissa. Kotimaisen kirjallisuuden elinvoimasta kertoo osaltaan myös se, että kaunokirjallisia esikoisteoksia julkaistiin ennätysmäärä, 110 nimikettä; peräti noin joka viides kaunouutuus oli esikoisteos.

”Kotimaisen kaunokirjallisuuden menestys on ilouutinen paitsi kustantajien, myös kirjailijoiden toimeentulon kannalta: Kustantajien kirjailijoille maksamat tekijänoikeuspalkkiot kasvavat samassa suhteessa”, muistuttaa Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Sen sijaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä suuren yleisön tietokirjallisuuden myynnissä näkyi viime vuonna selkeää laskua. Oppimateriaalimyynti kasvoi kaikilla luokka-asteilla lukuun ottamatta ammatillista toista astetta.

Kattavat tilastoraportit osoitteessa tilastointi.kustantajat.fi