Suomalaiset kustantajat ylsivät parhaaseen myyntiinsä sitten vuoden 2008

Tiedotteet 12.4.2022

Viivakaavio. Kirja-alan kokonaismyynti kääntyi selvään kasvuun, nousua erityisesti sähköisissä julkaisuissa.

Kirja- ja oppimateriaalikustantajien myynti ylsi vuonna 2021 huippulukemiin: Kirjojen kokonaismyynti oli 276 miljoonaa euroa, jossa on 11,2 % kasvua edellisvuoteen verrattuna. Edellisen kerran kirjamyynti on ollut näin suurta vuonna 2008.

Julkaisutoiminta vilkastui käsi kädessä myynnin kasvun kanssa. Uusia nimikkeitä julkaistiin viidennes viimevuotista enemmän. Esikoisteoksia julkaistiin peräti 78, missä on yli 30 % nousua aiempiin vuosiin verrattuna.

Tiedot käyvät ilmi tänään julkaistuista Suomen Kustannusyhdistyksen vuositilastoista. Yhdistykseen kuuluu lähes 100 suomalaista kirja- ja oppimateriaalikustantajaa.

Painettujen kirjojen myynti kasvoi yhden prosentin edellisvuodesta, sähköisten julkaisujen myynti 37 %. Digitaalisten formaattien osuus kokonaismyynnistä oli 35 %. Lukion oppimateriaaleista jo 72 % myydään sähköisinä.

Äänikirjojen myynti kasvoi viime vuonna 46 prosenttia, 33 miljoonaan euroon. Useampi kuin joka toinen myyty kirja oli kuunneltava: äänikirjoja myytiin 13 miljoonaa kappaletta. Luettavia kauno-, tieto- ja lastenkirjoja myytiin alle 12 miljoonaa kappaletta, kun lasketaan yhteen sekä painetut että sähkökirjat.

Kattavat tilastoraportit: tilastointi.kustantajat.fi