Syysloma on Lukuloma – tartutaan yhdessä kirjaan!

Tiedotteet 2.10.2023

Kirja-alan järjestöt ja lukutaitotoimijat kannustavat jälleen matkustamaan syyslomalla kirjan siivin. Kirja-alan yhteinen kampanja toteutetaan nyt viidettä kertaa.

Lukuloma-kampanja muistuttaa, että lukeminen on innostava ja kaikille sopiva harrastus iästä ja taustasta riippumatta. Lukijaksi voi alkaa lapsena tai aikuisiällä, ja kirjastojen ja kirjakauppojen ammattilaiset auttavat löytämään kiinnostuksen kohteisiin ja taitotasoon sopivaa luettavaa.

Lukuloma 2023 innostaa lukemaan yhdessä

Tänä vuonna kampanjassa nostetaan esille erityisesti lukemisen yhteisöllistä luonnetta ja ääneen lukemista. Äidin, isän tai isosisarusten kanssa matkat kirjojen maailmaan alkavat jo vauvaikäisenä, ja iltasadun äärelle rauhoittuu yhtä lailla lukija kuin kuulija. Äänikirja piristää koko perheen automatkaa. Kirjoista kannattaa myös jutella: erilaiset lukupiirit ja kirjallisuustapahtumat tuovat lisää ulottuvuuksia monen aikuisen lukuharrastukseen.

Jokainen on lukijana erilainen. Omaa lukijatyyppiä voi tutkia leikkimielisillä verkkotesteillä, jotka antavat myös kirjavinkkejä kouluikäisille, nuorille ja aikuisille. Kouluikäisten testistä on myös tulostettava versio. Lukuloma.fi -sivuilta löytyy myös kirjavinkkejä ja muuta lukemiseen kannustavaa materiaalia.

Kirjastokaistan tuottama kampanjavideo vie yhdessä lukemisen tunnelmiin eri tilanteissa, ja tapahtumatarjotin innostaa järjestämään eri-ikäisille sopivia lukemisaiheisia tapahtumia. Sosiaalisessa mediassa kampanja näkyy tunnisteilla #lukuloma ja #läslov.

Myös tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala on mukana tukemassa kampanjaa.

”Lukeminen on avain oppimiseen ja kehittää myös muita taitoja. Lukeminen kehittää empatiakykyä ja ymmärrystä maailmasta. Luemme kotona joka päivä yhdessä lasteni kanssa. Yhteinen lukuhetki on päivän paras hetki ja se antaa mahdollisuuden keskustella tarinoiden kautta ja olla lähekkäin. Haluan osaltani kannustaa jokaista vanhempaa lukemaan lapsilleen myös sen jälkeen, kun he jo itse osaavat lukea. Lukeminen kannattaa aina!”, ministeri Multala toteaa.

Syyslomaa vietetään lokakuussa viikoilla 42–43, tarkat päivät vaihtelevat kunnittain ja kouluittain.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Finlands svenska författareförening, Kirjakauppaliitto, Kirjasampo, Kirjastokaista, Lastenkirjainstituutti, Lukuliike – Opetushallitus, Lukukeskus, Sivupiiri, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Kirjastoseura, Suomen Kirjasäätiö, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajain liitto.

Kampanjamateriaalia voi vapaasti käyttää kampanjaa tukevaan viestintään.

Lisätiedot:
Sanna-Maaria Tornivaara
viestintäpäällikkö, Suomen Kustannusyhdistys
p. 050 533 6233
sanna-maaria.tornivaara@kustantajat.fi