Ukrainalaisille apua sodan keskelle sekä pakoon lähteneille

Tiedotteet 29.3.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut vakavan kriisin Euroopassa, ja huoli Ukrainan tulevaisuudesta sekä Ukrainasta sotaa paenneista ihmisistä on suuri. Apuna ukrainalaisille Suomen Kustannusyhdistys on lahjoittanut 10.000 euroa puolalaiselle lukemista edistävälle säätiölle sekä 10.000 euroa Unicefille.

Puolalainen säätiö Fundacja Powszechnego Czytania kerää rahaa, jotta he voivat ostaa kirjoja ukrainalaisilta kustantajilta ja kuljettaa ne Puolaan. Puolassa kirjat jaetaan ukrainalaisille lapsille ja heidän perheilleen. Tämä auttaa ukrainalaisia ​​pakolaislapsia Puolassa sekä kustannusteollisuutta Ukrainassa – molempia samanaikaisesti. Säätiöllä on ilmainen varasto, ilmainen jakelu ja kuljetus, joten rahaa kerätään vain kirjojen hankkimiseen. On tärkeää, että lapset pystyvät viettämään hetken rauhassa kirjojen parissa omalla äidinkielellään myös pakolaisina. Ja olennaista Ukrainan demokratian tulevaisuudelle on Ukrainan kirjateollisuuden selviytyminen.

Unicef toimittaa Ukrainassa sodan keskellä oleville lapsille ja perheille muun muassa lääkkeitä, ensiapupaketteja, leikkausvälineitä, mutta myös leluja.
Yrityslahjoitukset Unicefin kautta ukrainalaisille lapsille

Euroopan kustantajien liitto FEP (the Federation of European Publishers) on käynnistänyt Ukrainan kirjainstituutin pyynnöstä joukkorahoituskampanjan Bolognan lastenkirjamessujen aikaan. Ukrainan kirjainstituutti hallinnoi kampanjasta kertyviä varoja, ja ne käytetään ukrainalaisten kirjojen painamiseen maissa, joissa ukrainalaiset lapset ovat pakolaisina. Pienikin tuki auttaa, joten kannustamme tekemään lahjoituksen.
FEP joukkorahoituskampanja