Tekstin- ja tiedonlouhinnan kielto

Tekijänoikeuslakia uudistettiin huhtikuussa 2023. Lakiin lisättiin uusi säännös, joka koskee tekstin- ja tiedonlouhintaa. Säännöksen mukaan se, jolla on laillinen pääsy teokseen, saa valmistaa siitä kappaleita käytettäväksi tekstin- ja tiedonlouhintaa varten, jollei tekijä ole nimenomaisesti ja asianmukaisella tavalla pidättänyt tätä oikeutta. Aineistoa saa siis koneellisesti kerätä esimerkiksi tekoälyn kouluttamista varten.

Säädöksen myötä myös tekijänoikeudella suojatun aineiston kopiointi ja käyttäminen tekstin- ja tiedonlouhintaan kaupallisessa tarkoituksessa on sallittua, ellei oikeudenhaltija ole tätä nimenomaisesti kieltänyt. On hyvä huomata, että tutkimuskäyttöön tekstin- ja tiedonlouhintaa ei voi kieltää.

Kustantaja ja tekijä sopivat yhdessä siitä, miten tässä asiassa kunkin teoksen kohdalla toimitaan: Halutaanko louhinta kieltää kokonaan, sallia tietyin ehdoin vai sallia kokonaan.

Tekijänoikeuslain perustelujen mukaan oikeuden pidättämiseen tulee käyttää koneluettavia keinoja. Koneluettavan louhintakiellon lisäämiseen metadataan on saatavilla ohjeistusta W3C-konsortion dokumentista TDM Reservation Protocol (TDMRep).